Guttesang med tusen års etterklang i Nidarosdomen!
Nidarosdomens Guttekor, Norges eldste guttekor, står som en stolt opprettholder av en nesten tusen år gammel tradisjon med guttekorsang ved Nidarosdomen i Trondheim.
Våre røtter kan spores tilbake til tidlig 1100-tallet, en tid da sønnene av steinhuggere mottok utdannelse fra kirkens munker og bidro med sang under messene.
Selv om vår primære oppgave fortsatt er å synge på høymesser, er korets virksomhet i dag utvidet med konserter i inn- og utland, CD-utgivelser og TV-opptredener - noe som har gjort koret kjent globalt. Korets mest populære konserter er julekonsertene i Trøndelag, årets konserter og billetter finner du her.
Nidarosdomens Guttekor er et dynamiskt ensemble som består av 60 gutter og 30 menn, alle dedikert til å skape vakker musikk og videreføre denne betydningsfulle tradisjonen.
Koret samareider med Trondheim Kommunale musikkskole om aspirantkoropplæringen.
Det er ikke et monument vi skal reise,
men en levende kirke, en kirke til Guds ære.
Guttene gjør stenene levende.
— Biskop Arne Fjellbu (ved Nidarosdomens Guttekorets første konsert i 1928)
Nidarosdomens Guttekor i middelalderen
Hele virket til Nidarosdomens Guttekor bygger på en over 900 år gammel tradisjon for guttekorsang i nasjonalhelligdommen.
Da steinhoggere fra hele Europa kom til Nidaros tidlig på 1100-tallet for å bygge Nidarosdomen fikk deres sønner undervisning av kirkens prester. Til gjengjeld sang guttene i kirkens messer, den gang som «Davidsguttene».
Dette var fødestunden for Norges første skole, som senere ble Trondheim katedralskole, og for Nidarosdomens Guttekor, et kor som helt frem til i dag er aktiv – til ære for Gud og til glede for mennesker.
I anledning Olavsjubileet 1930 og på initiativ av Arne Fjellbu (senere biskop i Nidaros) ble koret i 1927 stiftet i sin nåværende form: åpent for alle gutter fra Trøndelag.
I 2002, i forbindelse med korets 75-årsjubileum ble koret en selvstendig stiftelse, slik at Guttekoret kunne øke sin aktivitet og samarbeide med flere aktører i Trøndelag. Uavhengig av Nidaros domkirke, men fortsatt med tette bånd til domkirken.
Nidarosdomens Guttekor i dag
I dag, snart 100 år etter stiftelsen, er Nidarosdomens Guttekor blitt artisten som foredler enhver anledning i Trøndelag, Norge og verden forøvrig.
Trøndervideoen («Æ e trønder») viser at Nidarosdomens Guttekor er et kulturelt fyrtårn i Trøndelag, en artist som til tross for varierte kunstuttrykk aldri glemmer sine røtter: Trondheim og Nidarosdomen.
Korets virksomhet baserer seg på tre hovedområder: sangopplæring, medvirkning i domkirkens liturgi og konsertvirksomhet lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Korets musikalske aktivitet strekker langt: fra gregoriansk koral til poplåter, fra fremføring av folkekjære sanger til store verk for kor, symfoniorkester og solister.
Guttekoret har som mål å skape den beste musikkopplevelsen og å berike kulturlivet i Trøndelag ved å fremføre nettopp den musikken som regionen trenger og som ingen andre kor fremfører.
I utlandet er Nidarosdomens Guttekor meget anerkjent på grunn av den spesielle og rene klangen i guttekoret, som omtales som «The Nidaros Sound». Dirigenter av utenlandske kor reiser jevnlig til Trøndelag for å lære av Nidarosdomens Guttekor.
Utenlandske guttekor står i kø for å komme til Trøndelag og Nidarosdomens Guttekor. De har blitt kjent med Guttekoret gjennom dets internasjonale reiser, og bringer sine individuelle kulturuttrykk til regionen i felles guttekor-konsertene i Trøndelag.